Arhitectura / Concept / D.I.Y. / Design / Interioare / Tur de Casa

\ o casa ca o jucarie \\

O intreaga Casa pe care o asamblezi singur, ca pe o Jucarie.

Casa, construita din lemn reciclat si proiectata folosind tehnologii avansate, este, practic, un kit de elemente care necesita numai 6 saptamani de punere in opera.

Vrei sa iti construiesti o casa? In curand o poti cumpara direct de pe rafturile magazinului de bricolaj!

Doi arhitecti danezi, in parteneriat cu Facit homes,o companie londoneza de fabricatie digitala si specialisti in arhitectura, au construit o locuinta cu 2 dormitoare creata de o masinarie rapida.

Vila de 120 mp, demunita Villa Asserbo se afla intr-un mic sat danez, la 50 km departare de capitala si a fost ridicata din lemn de placaj certificat de un consiliu special creat in zonele nordice, de conservare si intretinere a padurilor. Pentru realizarea componentelor s-a folosit un soft special de proiectare si taiere la o freza CNC. Apoi, piesele au fost asamblate in functie de un cod inscriptionat pe fiecare dintre ele. Per total, intreaga casa a fost data in folosinta in numai 6 saptamani si a costat $300,000.

Va intrebati care sunt beneficiile? Foarte simplu. Peretii sunt taiati la freza in cadrul unei fabrici, deci,  constructia nu mai implica munca pe sit, pe santier. Acesta din urma devine minimal atat ca dimensiuni cat si ca reziduri create. Astfel salveaza gradina, fara sa faca mizeria bine cunoscuta a santierelor traditionale. “No component of the construction is heavier than two men are able to carry… and the house can be built without the use of cranes or heavy machinery,” spune Frederik Agdrup designerul acestui concept.

Mai mult de atat, cladirea nu este pusa pe o fundatie de beton, asta in mare parte si pentru ca solul permite acest lucru, acolo. Constructia este montata pe  28 de piloni metalici, adanciti la 6 metrii in pamant si astfel „pluteste” la cativa centimetrii deasupra solului.

Intregul ansamblu se poate demonta usor si poate fi reciclat.

Cea mai mare provocare a fost ceea ce designerii au numit „toleranta”: „the fact that we were building one large piece of ‘furniture’ with millimeter digital precision opposed to the fact that the building is placed in ‘living nature’ and built with human hands with a lesser degree of precision,” spun ei.

Acest proiect nu este primul de genul sau. Recent, o companie de cercetare USC a anuntat ca incearca sa contruiasca o casa, layer cu layer, folosind un 3D printer. Dar, pentru moment, Villa Asserbo este cel mai practic si la indemana proiect realizat. Imi amintesc de astfel de incercari, realizate in fabrici de lemn, dar care nu foloseau tehnologia computerizata de proiectare. Era vorba de o companie nemteasca care crea, perete cu perete, si apoi asambla intreaga casa in timpi comparabili cu cei realizati la acest proiect. Acolo, fiecare perete continea deja si instalatiile aferente, de apa sau curent. Ramasesem placut impresionata de ce am vazut atunci, si, la fel si acum. Acesta este tipul de proiect pentru care voi opta si eu cand va fi cazul! 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s