Arhitectura / Inspiratie / Interioare / Tur de Casa

[ apartament + gamla masthugget, stockholm ]]

blocul de locuinte in care acest simplu apartament se gaseste a fost ridicat in anul 1931 de catre arhitectul suedez Erik Friberger, cunoscut pentru ideile sale bazate pe functionalitate, lucru care se poate observa in planul apartamentului. totusi, placerea de a crea spatii si ambianta primeaza functionalitatii. la momentul acela, anii ’30 sau ’40 aceiasi tendinta in proiectare si decor se regasea si printre arhitectii romani. imobilele ridicate de membrii miscarii moderniste in Bucurestii anilor 1930 demonstreaza inţelegerea principiilor arhitecturii clasice – armonie, ritm, proporţii echilibrate (fara sa tinem cont de interpretările individuale ale fiecarui arhitect in parte).

armonia, ritmul si proporţiile sunt elementele de baza regasite si in imaginea acestui apartament, atat in arhitectura sa cat si in decoruri.

 

imi place cum tonurile neutre ale peterilor si podelei creaza un spatiu fluent, continuu … idee la care participa si usile de culoare alba (stiu ca va bat la cap cu asta, dar e ceva ce mie mi se pare foarte important – in apartamente de dimensiuni reduse este de preferat sa nu rupem spatialitatea (spatialitate s. f. Caracterul a ceea ce este spatial; lărgime, spatiu deschis)  incaperilor prin accentuarea trecerilor/usilor. spatiul apartamentului trebuie sa se citeasca ca un intreg).

 

obiectele de mobilier, in cazul de fata, sunt cele care definesc spatiul, il limiteaza creand trasee si zone distincte, prin culoare si amplasare.

 

poate ca acest dormitor vi se va parea minuscul … poate ca veti avea dreptate … si totusi, mereu mi-am pus intrebarea: ce altceva facem in dormitor? 🙂  dresing-ul trebuie sa fie separat, trebuie sa fie un spatiu in care sa intri, sa te poti misca … iar tv-ul nu este  o solutie buna inainte de culcare 😦 … deci?!

 

mai totul la vedere, este clar o idee nordica … doar stiti ikea 🙂 … si de ce nu? macar astfel ajungem sa stim unde si ce avem si nu mai rascolim toata casa ca sa gasim un album cu fotografii vechi sau cd-urile cu muzica 🙂

 

iar de zona in care se afla acest ‘ansamblu rezidential’ nici nu mai vorbesc! imaginea e clara! 🙂 … si nu  ma refer la cine stie ce artificii urbanistice folosite aici. din contra … nu vad altceva decat natura ingrijita, curatenie si o atentie deosebita pentru detalii. ceva ce noi azi numim ‘comunist’ si, deci, aratam un dezinteres total fata de ‘intretinerea’ gradinilor de bloc … dar iata ca suedezi nu sunt asa de lenesi si profita de prezenta spatiilor verzi !!!

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s