Concept / D.I.Y. / Decoratiuni / Tur de Casa

[ SUC.CULEN.ts ]]

6a00d8341c6a0853ef00e55179d7488834-800wi

Nu-i de mirare ca America adora aceste plante! Sunt usor de intretinut, ieftine, se inmultesc usor si cel mai interesant este ca nu au nevoie de prea multa apa. Important de retinut este ca ele pot trai direct in lumina abundenta a soarelui, atat pe pamant cat si intr-un recipient (vezi terrarium). Pentru a ii inmulti, in mod normal, trebuie numai sa rupi o frunza si sa o plantezi, fie in pamant fie intr-un pahar cu apa. Planta va prinde radacini foarte curand. Apoi o poti replanta unde vrei.

3inSUCCULENTS

Suculentele nu sunt deloc banale. Chiar daca nu fac multe flori volumetria si arhitectura acestor plante este de-a dreptul fascinanta.

Suculentele, altfel denumite si plante grase, sunt plante care, pentru a se adapta in medii geografice ostile, cu putine precipitatii, au gasit metode eficiente de stocare a apei in frunze, tulpina sau radacina. Depozite de apa sunt motivul pentru carte plantele au un aspect carnos.

succULENTS

Depozitul apa se face in sezonul ploios, in frunze (aloe, agavae, echeveria, crassula, sedum) tulpina (euphorbia, stapelia, pachypodium) sau radacina (plantele cu caudex). Multe dintre plante au renuntat la functia clorofiliana a frunzei, cedand-o tulpinii. Asa se face ca unele plante suculente nu mai au frunze (cactusii, stapelia, huernia, lithops) sau au frunze foarte putine. Acest lucru a dus la reducerea considerabila a  suprafatei de evaporare, deci pierderile de apa sunt reduse.
Plantele suculente isi pastreaza frunzele, dar si le imbraca intr-o cuticula de ceara a carui scop este tot acela de a impiedica irosirea apei. Tot ca o masura de prevenire a pierderii apei trebuie vazuta si scaderea numarului de stomate (http://ro.wikipedia.org/wiki/Frunz%C4%83) de pe frunza si deschiderea lor doar noaptea.
Insasi perioada de estivare a unor cactusi sau suculente este o reactie la canicula. Planta, in aceasta perioada, intra in somnolenta, nu se mai hraneste, nu mai creste din acelasi motiv: dramuirea rezervelor de apa.

May 29, 2007 105

Plantele suculente pot fi cultivate in interior, dar si exterior, in gradina, in ghivece sau chiar direct in pamantul din gradina.

Suculentele sunt plante care provin din zone aride, desertice, unde natura nu este foarte darnica. Solul nu este foarte bogat, iar apa este deficitara. Deci suculentele, ca sa poata exista, s-au adaptat acestui mediu natural mai putin prietenos. Astfel, solul cel mai potrivit pentru ele este unul foarte bine drenat, care sa nu retina apa. Un sol umed duce inevitabil la putrezirea radacinilor. Cel mai frecvent material drenant folosit este nisipul amestecat cu mici pietricele.

Suculentele sunt plantele care, din punctul de vedere al udatului, ne stresseza foarte putin. Cele mai multe dintre ele suporta perioade lungi de seceta, ba chiar si unele plante care au ca spatiu de origine zonele cu clima temperata din emisfera nordica au suficiente rezerve de apa pentru a ramane in viata multa vreme, fara a fi udate.

061008_round

061008_donkey

061008_flower

Exista cateva reguli care ar trebui respectate atunci cand este vorba de udarea suculentelor:

  • frecventa udarilor si cantitatea de apa trebuie nuantata in functie de specie, ciclul de vegetatie, temperatura mediului ambiant, expunerea plantei, tipul de substrat si tipul de recipient in care este asezata planta. Astfel, plantele se uda in special sau chiar exclusiv in perioada de vegetatie, cantitatea de apa este direct proportionala cu temperatura, o planta expusa la soare va fi mult mai mult udata decat una asezata la umbra. Plantele aflate in recipiente mari se uda mai rar decat cele din recipiente mici, ghivecele din ceramica pretind o udare mai deasa decat cele din plastic. Substraturile bine drenate se uda mai des decat cele care au deficiente de drenaj sau care au componenti care retin umezeala.
  • este preferabila uscaciunea unei udari excesive. Prima va duce la deshidratarea plantei, dar fenomenul nu este ireversibil, cea de-a doua va produce putrezirea radacinilor, care este fatala pentru plante;
  • in intervalul dintre doua udari, pamantul suculentelor trebuie sa se usuce;
  • udarea, atunci cand se face, sa fie generoasa, adica sa acopere intreg substratul ;
  • majoritatea suculentelor au o perioada de repaus, de obicei in perioada octombrie/noiembrie- februarie/martie, perioada in care se suprima udarea sau, dupa caz, ea este foarte rara. De regula, plantele care stau la temperaturi sub 10-12 grade nu se uda. Doar daca se constata deshidratarea plantelor se uda.
  • apa ideala este apa de ploaie, dar, in cazul in care nu dispunem de ea, putem folosi apa statuta (eventual chiar fiarta si racita), la temperatura mediului ambiental. Nici o planta nu iubeste calcarul deoarece acesta  inhiba dezvoltarea;
  • ideala este udarea plantelor seara, dupa apus, sau dimineata devreme si in nici un caz la orele amiezii.
  • img_0785-6oplm
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s